2013. június 5., szerda

Tejberizs, eperszósz

Tegnap az eperlekvár főzése után már nem voltam olyan motivált a főzésben. Enyhén szólva...jó, jó, szeretek főzni, de hat kiló epret megtisztítani már nekem is sok. Kivételesen azonban volt vacsora kívánság: tejberizs. Nagyon megörültem neki, szinte nulla munka, mégis nagyon fincsi. És ha kiszolgálta magát vacsoraként, desszertként kis átalakítással új örömöket fog okozni a megmaradt része.


Hozzávalók:
A tejberizshez:
kerekszemű rizs,

tej
tejszín
vaníliarúd
cukor

Az eperszószhoz:
eper
cukor
1 lime leve


Szándékosan nem írok mennyiségeket, hiszen annyi minden függ a rizs minőségétől. Ami a legfontosabb. Régen nem tudtam tejberizst főzni, mert nem tudtam, hogy hosszúszemű rizsből nem lesz jó. Szóval egy teflon lábas aljára szórjunk 1-2 marék rizst, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és még egy ujjnyi legyen rajta. Sózzuk meg, tegyük mellé a vaníliarudat és kezdjük el alacsony lángon főzni. Ha elfőtte a vizet, adjunk hozzá tejet, és mindig főzzük el a folyadékot, gyakran kevergetve. Ha már majdnem puha, adjunk hozzá egy kis doboz habtejszínt, majd mielőtt elzárjuk a gázt, még egy kis tejet, majd immáron hő nélkül lefedve várjuk  meg a tökéletes puhulást. Az utolsó tejmennyiséggel garantáljuk, hogy ne száradjon ki.
Ez így már tökéletes megenni, de fel is turbózható.
Ha hideg desszertnek adjuk, érdemes jókora adag házi vaníliapudinggal, vagy felvert tejszínhabbal lazítani, mennyei édesség kerekedik belőle, amit csokival, gyümölcsökkel tovább fokozhatunk.
Az eperszósz még egyszerűbb, a hozzávalókat feltesszük főni, ha már puha, kicsit átmegyünk rajta botmixerrel és sűrűsödésig főzzük.
Tálalás: a tejberizsre eperszószt csorgatunk, egy szem eperrel díszíthetjük és kész is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése