Ezt a sorozatot nem olyan régen indítottam. A mostani darab egy igazi klasszikus, nagymama hangulatú süti. Még a pavlova mánia előtti időkből. Évtizedekkel azelőttről. Valami isteni finom. Nem is emlékeztem rá, hogy ebben bármikor lett volna dió, de most ragaszkodtam az eredeti recepthez, hát ilyen lett.
Néhány dolog azért fontos. Akinek alacsony a kudarctűrő képessége, gondolja meg, hogy belekezd-e. Mert ennél azért még a saját Anyukámon is láttam a ki nem mondott szentségelést, pedig ő aztán soha, egyetlen csúnya szót sem mond. Nem baj, látszik rajta közben minden gondolata :-) Szóval, ha nem jó a sütőpapír, a tészta örökre beleköt a tepsibe, ami nem baj, csak kiskanállal szedhető ki. Úgy is finom, de most tortára hajtunk. Ezért használjunk szilikonlapot vagy szilikonos papírt és kizárólag a jéghideg tésztát próbáljuk meg leszedni, mert amúgy minden marad.
Másrészt ez a süti nem bébi kompatibilis. Nem ám. Ugye ha nem akarjuk, hogy csúnya szavakat tanuljon, csendben kell a habalapot levakarni a papírról, meg hát sok idő elkészíteni is. Egy ideig elvan ugye a baba a pihenőszékben, anyát nézve, de azért ezt is meg lehet unni. Ekkor jöhet az anyukák megmentője, a buláta. Több dologra is jó, órákra lefoglalja a csöppségeket, és nem tudjuk elfelejteni sem, hogy ott vannak. Legalábbis ha nem adjuk a teljes zacskót a kezükbe (inkább ne), akkor az átlag másfél percenként felhangzó anyahívó hammmmm (toljuk már a következő adagot!) segít a napi mozgásigényt is kielégíteni. Ennél a kalóriabombánál kell is előre dolgozni. Aztán jöhet a jól megérdemelt süti!!!!!!!!
Hozzávalók:
A tésztához
7 tojás fehérje
490 gramm porcukor
A krémhez
7 tojás sárgája
7 evőkanál porcukor
7 evőkanál erős kávé
1 evőkanál kakaópor
100 gramm dió (megpörkölve és ledarálva durvább darabokra)
250 gramm vaj
A tojások fehérjét gőz fölött elkezdjük felverni robotgéppel, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is, és addig verjük, amíg kőkemény nem lesz, ez legalább 10 perc. Nekem egy 4 literes lábas volt ehhez a mennyiséghez kényelmes.
Két gáztepsibe sütőpapírt teszünk és kétfelé kenjük a kész habot, majd 110 fokos sütőben egy órát szárítjuk (ne legyen pirult, fehéren szép). A cukrásziskolában tanultuk, hogy ennek a páramentes sütő a tökéletes, tehát tegyünk a sütőajtóba egy vékony fakanalat, akkor bejut annyi levegő, hogy jó legyen. Ha teljesen kihűlt a tészta, kétfelé vágjuk mindkét lapot, lehúzzuk a sütőpapírról.
A krém hozzávalóit a vaj és a dió kivételével elkeverjük és gőz fölött besűrítjük (10-12 perc). Ha kihűlt, a diót és a vajat is belekeverjük.
A torta lapjait krémmel megkenjük és már ehetjük is! Lehet, hogy nem szép látvány...de kívül ropogós, belül krémes alap, intenzív ízű töltelék, ennél jobb nem is kell!!
A krém hozzávalóit a vaj és a dió kivételével elkeverjük és gőz fölött besűrítjük (10-12 perc). Ha kihűlt, a diót és a vajat is belekeverjük.
A torta lapjait krémmel megkenjük és már ehetjük is! Lehet, hogy nem szép látvány...de kívül ropogós, belül krémes alap, intenzív ízű töltelék, ennél jobb nem is kell!!
Nem ismertem eddig ezt a süteményt.
VálaszTörlésÍrod, hogy kicsit macerás elkészíteni, akkor most nem fogok hozzá, majd talán télidőben.
Érdemes kipróbálni tényleg, megéri a munkát, de ha van egy esős nap, akkor jobb annyi időt elölteni vele, az biztos!!
Törlés