2015. augusztus 5., szerda

Ombre szedertorta

Tudom, az ombre már rég nem menő, de nekem ez az átmenet még akkor is tetszik divattól függetlenül. Ez voltaképpen egy elég egyszerű süti, csak ki kellett matekozni az arányokat, nagyon élveztem!


Hozzávalók:
alap
egy nagy doboz oreo keksz (azt hiszem 170 gramm)
70 gramm vaj

a krémhez
kb. 750 gramm szeder
3x200 gramm habtejszín
3 csomag zselatin fix (vagy 3x3 lap)
ízlés szerinti cukor

Az oreot késes aprítóban összetörtem, majd az olvasztott vajjal elkevertem. Egy papír tortaalapra a tortakarikát 180mm-re állítva letettem és a kekszet belesimítottam, majd elegyengettem és a hűtőbe tettem.
A szedret némi cukorral (olyan 150 gramm volt, mert ez savanyú volt) és fél pohár vízzel feltettem főni. Pár perc után szitán áttörtem, a magokat likvidáltam és a tiszta levet tovább főztem, amíg picit sűrűbb nem lett. 
A kész lekvárt (ez egy híg lekvár gyakorlatilag) lemértem, nekem 390 gramm volt. Elosztottam 3 részre, az arány 190-120-80 gramm lett. 
Az első doboz tejszínt kemény habbá vertem, hozzáadtam a zselatint és a 190 gramm szederlekvárt  és még egy pici porcukrot, óvatosan elegyengettem és a keksz alapra öntöttem.
Olyan 2 óra múlva megismételtem a 120 grammos lekvár résszel, majd ismét 2 óra múlva a legkevesebb adag szederrel.
Pár órát még hűlt, majd késsel körbevágtam, leszedtem a tortakarikát és a tetejét friss gyümölccsel díszítettem.
Híg lekvárból friss gyümölcs híján is elkészíthető. Ha nincs zselatin fíx, 3 lap zselatin kell rétegenként beáztatni, nagyon pici szederlében feloldani és ugyanígy befejezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése