2013. június 8., szombat

Meggyes tejszínes dupla csokis torta

A havi Nők Lapja Konyha címlapján volt ez a süti (félig, mert módosítottam rajta). Azonnal beleszerettem, olyan szép volt! Először cseresznyésre akartam csinálni, de majd legközelebb. A piskótalapot lecseréltem egy csokisabb alapra, a kontraszt az édessége és a krém savanyúsága között nagy, de pont így volt igazán harmonikus. Egy pillanatra el lehet felejteni a külvilágot :-) 

 Hozzávalók: (24 vagy 26 cm-es tortaformához)
Az alaphoz
75 gramm étcsoki
60 gramm vaj
3 egész tojás
60 gramm cukor
25 gramm liszt
25 gramm őrölt mandula
25 gramm keményítő
pici só
csapott teáskanál sütőpor

A krémhez
500 ml tejszín
320 gramm tejföl
100 gramm cukor
1 citrom héja és leve
1 rúd vanília kikapart magjai
100 gramm fehér csoki
10 gramm zselatin (1 evőkanál)
50 gramm víz

A meggyes részhez
150 gramm magozott meggy
150 gramm víz
50 gramm cukor
3 evőkanál étkezési keményítő


 A tésztával kezdjük, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A  tojások fehérjét egy pici sóval verjük kemény habbá, a cukrot keverjük el a tojás sárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítőt, mandulát és sütőport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan. A sütőpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, hagyjuk kihűlni.
Most folytassuk a meggyel, a cukrot, 1 dl vizet és a meggyet főzzük fel, majd sűrítsük be a maradék vízzel elkevert keményítővel, hűtsük le (de nem teljesen).
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimarad tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a fehér csokit és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik (én mikróban szoktam, gyakran kevergetve, de forrnia nem szabad). A tejfölt és a cukrot keverjük el, tegyük bele a citrom héját és a levét, majd a vaníliát, a felolvasztott fehér csokit és a feloldott zselatint. Végül a tejszínhabbal óvatosan keverjük el az egészet.
Ha 24cm-es formát használtunk, egy magasabb tortagyűrűvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet (a 26 cm-es esetében nem lesz sok a krém, elég a forma magassága), majd egy kanál hátlapjával egyengessük el. A meggyes részt kanalazzuk rá, és a kanál szárával kicsit keverjük meg, hogy márványos legyen. Hűtsük egy éjjel!
Piskótarecept innen.
Szőke Virág Judy képei

Fontos dolog: egyszerű alapanyagokból készül a süti, ezért azok legyenek jó minőségűek. Nem reklám, de most a tejtermékek Cserpestől voltak, vajat használtam, igazi vaníliát, bio citromot. Ha már rászánjuk az időt, ne ezen múljon!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gyönyörűséges! Mindjárt beérik a meggyünk és semmi nem ment meg attól, hogy kipróbáljam...;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Ehhez csak pár szem kell :-)! Majd mutasd meg, hogy sikerült-bár ezer százalékig tökéletes lesz:-)!

      Törlés
  2. Csodás meggyörvény a tetején... hmmm!

    VálaszTörlés