Múlt héten olvastam Limara felhívását, hogy eper rendelhető Tahitófaluból. Már régen terveztem, hogy idén újra befőzök, mert a tavalyi év kimaradt, csak arra vártam, hogy azért lehetőleg ne aranyárban adják az epret. Nagyon elégedett voltam a kiszállított gyümölccsel, illatos volt, nagy szemű és csodálatosan édes. 3 féle lekvárt csináltam, egyik finomabb volt, mint a másik. Évek óta a Dr.Oetker zselésítőit használom, a cukor mennyisége a harmada, mint anélkül, és az egy perc főzés szimpatikusabb, mint órákig rotyogtatni és minden ízt és vitamint elfőzni. Jók lettek szerintem!
Az egyszerű eperlekvárhoz
1250 gramm tisztított eper
350 gramm cukor
Dr.Oetker dzsemfix extra 3:1
A vaníiliás eperlekvárhoz
1250 gramm tisztított eper
350 gramm cukor
Dr.Oetker dzsemfix extra 3:1
2 rúd vanília magjai
A lime-os eperlekvárhoz
1250 gramm tisztított eper
350 gramm cukor
Dr.Oetker dzsemfix extra 3:1
2 lime héja lereszelve
1250 gramm tisztított eper
350 gramm cukor
Dr.Oetker dzsemfix extra 3:1
2 lime héja lereszelve
Mindháromnál ugyanúgy kezdtem, az epret beáztattam, majd váltott vízben alaposan megmostam, majd kiszedtem a csumáját és egy nagy fazékba öntöttem. Rámértem a cukrot, majd a dzsemfixet, és feltettem főni. Az ízesítőket is ilyenkor adtam hozzá, majd amikor felfőtt, 1 percig főztem, folyamatos kavargatás közben. Mikor kész lett, leszedtem a habját (nem muszáj, de elszíneződik és elrontja a szép lekvárt), majd üvegekbe öntöttem, és 5 percre fejre állítottam. Mikor kihűlt elpakoltam. Nem nagy munka, és a boltinál ezerszer finomabb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése