Azért, mert Virág kérte, hogy süssek valami zabos alapú joghurtos tortát. A málnaszezon közepén a gyümölcsön sem gondolkodtam egy percet sem, hiszen ráadásul az a kedvence is. A másik gyümölcs, a citrom pedig adta magát. Bár a 2 árnyalat alig látszik, talán több málna kellett volna bele, a süti jó lett, olyan, mint egy fagyitorta. Mások szerint...
Hozzávalók (24cm-es tortaformához)
Az alaphoz
1 csomag zabkeksz
100 gramm vaj
100 gramm étcsoki
A citromos-lime réteghez
220 gramm görög joghurt (Bakoma)
200 gramm habtejszín (30%)
3 evőkanál méz
3 lap zselatin, vagy 1 zselatin fix
1 citrom héja
1 lime héja
A vaníliás málnahabhoz
220 gramm görög joghurt (Bakoma)
200 gramm habtejszín (30%)
3 evőkanál méz
3 lap zselatin, vagy 1 zselatin fix
1 rúd vanília magjai
100 gramm málna átpasszírozva
A kekszet késes aprítóban összetörtem, az olvasztott vajjal
és csokival összekevertem, a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tettem,
majd betettem a hűtőbe pár percre.
A citromos réteghez a joghurtot, citromhéjakat, a mézet és a
zselatin fixet összekevertem, majd beleforgattam a keményre felvert
tejszínhabot. (Ha lap zselatinból csináljuk, áztassuk be 5 percre, nyomkodjuk
ki, és kis vízzel, többször megkeverve olvasszuk fel mikróban, a többi
munkafázis ugyanaz.) Ráöntöttem a tortára és visszatettem a hűtőbe.
1 óra múlva a málnát átpasszíroztam egy kis fém szűrőn,
hozzákevertem a joghurtot, a vaníliát, a mézet és a zselatin fixet.
Ezután beleforgattam a keményre felvert tejszínhabot, és a már szilárd
rétegre öntöttem. Tovább hűtöttem, majd másnap díszítettem és szeleteltem. 4-5
óra hűlés elég neki egyébként.
Amit másként csinálnék: több málnát tennék bele, és a
színhatás kedvéért fordítanék a citrom-málna krémek sorrendjén.
Krém alapötlete innen.
Ej, de jó kis tortát csináltál megint!
VálaszTörlésÉrdekelne, hogy a Bakoma joghurtot milyen boltban veszed, mert én még sehol nem láttam nálunk.
A Sparban vettem. A Tesco Zott görög joghurtot tart, az is elég jó minőségű!
TörlésLimon
Köszönöm Limon, épp indulok vásárolni!
Törlés