2013. július 15., hétfő

Feketeribizlis krémpohár

2 hét nyaralás után a konyhám egy icipicit sem hiányzott, nem ám. Jó, voltam a közelében máshol, meg is néztem belülről, de jól esett kiszakadni a mindennapos mit főzzek-nekem mindegy rutinból. Minden kisgyerekes anyukának fel kéne írni 1-2 hét szülői látogatást, nekem a wellness szállónál sokkal pihentetőbb volt. Teljes kiszolgálás, az átlagosan fél 6kor ébredő bébi ajnározása, hogy anyuka még aludhasson, lehetőségek apa-anya programra, sörözésre, shoppingra. Tisztára mint régen. Cserébe a csöppség napközben is aludt és rendszeresen produkciózott fejét forgatva követelve az elismerő tapsot. Azt hiszem mától jön a jajj nekem:-) Ja, és kitartó voltam  a fogyókúrában is!
Mindenesetre tegnap még gyorsan összedobtam egy névnapi pohárkrémet a férjem munkahelyére, hogy legyen mitől elfáradni este. (Hasznos infó: ezek a poharak a Metróban a legolcsóbbak és csomóféle van.)

Hozzávalók:
1 csomag győri zabkeksz
100 gramm vaj
50 gramm étcsoki (ha csokisabbra szeretnénk, 100 gramm)

400 ml tejszín
250 gramm mascarpone
320 gramm tejföl
100 gramm cukor
1 citrom héja és leve
1 rúd vanília kikapart magjai
100 gramm fehér csoki
5 gramm zselatin (kimaradhat)
50 gramm víz

fél üveg magozott szederlekvár
feketeribizli

A kekszet késes aprítóban összetörtem, az olvasztott vajjal és csokival összekevertem.
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimarad tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a fehér csokit és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik (én mikróban szoktam, gyakran kevergetve, de forrnia nem szabad). A tejfölt és a cukrot keverjük el, tegyük bele a citrom héját és a levét, majd a vaníliát, a felolvasztott fehér csokit és a feloldott zselatint, és a mascarponét. Végül a tejszínhabbal óvatosan keverjük el az egészet.
(A zselatin most a szállítás miatt került bele. Ha kevesebb tejszínhabbal csináljuk, nem muszáj beletenni.)
A poharak aljára egy teáskanál kekszet tettem, amit egy kis krém (mindegyiket külön felemelve, mert különben tiszta krém lesz a pohár széle, és az ronda), majd lekvár, újra krém követett. Indulás előtt megkapták a gyümölcsöket is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése