2014. január 12., vasárnap

Vadas marha knédlivel

Ez az étel az egyik legnagyobb kedvencem, általában marhahúsból csinálom. Kicsit időigényes, de megér minden munkát. A knédli pedig a kötelező ráadás, jó, zsemlegombóccal is szuper, de ez a pihekönnyű tészta teszi tökéletessé. A héten hallott módszerrel pedig nem is macerás.

Hozzávalók:
egy szép darab sovány marhahús (nálam most comb, 70 dekás)
2 fej vöröshagyma
4 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél fej zeller és karalábé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál barnacukor
zsír
só, bors, babérlevél
citrom leve és héja
1-2 evőkanál mustár
kis doboz tejföl
3-4 evőkanál tejszín
keményítő/liszt

A knédlihez
25 dkg liszt
2 gramm élesztő
1 kávéskanál só
175 gramm tej
2 evőkanál olaj/olvasztott vaj

A megmosott húst a felolvasztott zsíron körbepirítjuk nagy lángon, majd kivesszük egy tányérra. 
A zsírra szórjuk a cukrot és a karikára vágott hagymát és 2 db babérlevelet. Addig kevergejtük közepes lángon, míg a cukor meg nem karamellizálódik, majd a többi felkarikázott zöldséget is hozzáadjuk, és kb. 10 percig pároljuk alacsony hőfokon. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és a citrom levét, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a húst. Alacsony lángon, lefedve, időnként megforgatva puhára pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy viszonylag sok leve maradjon, hiszen az lesz a mártás alapja.
Amikor puha, kivesszük a húst és egy deszkára tesszük hűlni. A zöldségeket (a babér kivételével) a hús levével összeturmixoljuk, ha kell utánasózzuk, borsozzuk, majd újra feltesszük főni. A tejfölt, kis hideg vizet és 2 evőkanál étkezési keményítőt simára keverünk, majd a forró mártás alapból fokozatosan hozzáadunk pár kanállal, hogy nagyjából egyforma legyen a hőmérséklete, majd a mártást ezzel besűrítjük. Ekkor adjuk hozzá a citrom levét, és ha kell még, pici mustárt, valamint a tejszínt. Amikor kellően sűrű (bevonja a kanalat, de nem főzelék állagú), elzárjuk a gázt, és az időközben felszeletelt húst visszatesszük bele.
A knédlihez a hozzávalókat összegyúrjuk robotgéppel (az élesztőt nem kell felfuttatni), duplájára kelesztjük, majd egy hosszúkás, tömzsi veknit formázunk belőle. Egy nagy fazékban sós vizet melegítünk, majd mikor már lobogva forr, a veknit úgy tesszük bele, hogy ami eddig felül volt (a kerekebb része), az kerüljön alulra (tehát megfordítjuk). Lefedjük és alacsony lángon 10-12 percig főzzük, és közben a fedőt nem emeljük fel! Az idő elteltével megfordítjuk és további 10-12 percig fedő nélkül, nagy lángon főzzük. Ha kész, egy deszkára tesszük, hűlni hagyjuk, majd szépen felszeleteljük és a hús mellé kínáljuk.
A hús alapja lehet sima zsír helyett kiolvasztott füstölt szalonna zsírja, ekkor a szalonnát is főzzük a mártás alappal, csak turmixolás előtt vegyük ki belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése