2013. december 22., vasárnap

Karácsonyi májpástétom

Ezt a receptet, amely egyébként eredetileg Lila fügétől van, még novemberben csináltam,  kistesóm, Dida 17. szülinapjára. Eredetileg konyakban felfőzött aszalt füge is van benne, na de én ilyesmit soha nem ennék meg, úgyhogy csak egy kis tokaji aszú került bele, füge nélkül. És az eredeti alapja libahús filé, de csirkéből ugyanúgy tökéletes. Zseniális recept. Ja és a leveles tésztához, a fagyasztott Tesco gazdaságos a legjobb, nincs lapokra vágva, nem élesztős, pont ez kell hozzá. Kipróbálni érdemes!!



Hozzávalók:
600 gramm csirkemell és comb filézve, nyersen ledarálva
200 gramm libamáj
100 gramm füstölt szalonna, darálva vagy minire vágva
2 gerezd fokhagyma
fél dl tokaji aszú
só, bors
vaj
500 gramm leveles tészta

A csirkehúst a szalonnával együtt ledaráljuk, majd a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és az aszúval összekeverjük.
A májat kisebb kockákra vágjuk, majd a vajon egy percig pirítjuk, hogy kifehéredjen, majd a húshoz keverjük.
A tészta 2/3-val kibéleljük egy piteforma, vagy kapcsos tortaforma alját, belesimítjuk a pástétomot, majd lefedjük a maradék tésztával, összetekerjük a szélét és jól megszurkáljuk.
140 fokos előmelegített sütőben másfél órát sült.
Alá tegyünk egy tepsit, kissé engedi a vajat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése