2013. július 16., kedd

Tonkababos inverz csokitorta

Hosszú a neve, indokolom gyorsan. Alap Sacher torta, ami inverz, mert meg van fordítva, és fehér csokiból készült. Tető: mascarpones csoki, ami nagyon lágy lett, olyan mousse jellegű, vagy még inkább egy csokifagyihoz hasonlít. Ízesíti egy pici tonkabab. Nagyon finom krémje lett, bár csak a forma széléről kóstoltam meg, azt hiszem jó pár szelet lecsúszott volna, ha nem fogyóznék. Este adtam át a névnaposnak, azért vannak a szokásosnál is bénább képek, nem volt idegrendszerem hátteret készíteni sem, úgy lefáradtam  késő délután, megjegyzem teljesen feleslegesen. Kicsit úgy éreztem magam,  mint amikor még dolgoztam. Kellett is kis edzés, már csak 2 hét, hogy munkába álljak újra, bár még csak szabadságra....ó, de nem várom!
 Hozzávalók: (24 vagy 26 cm-es tortaformához)
Az alaphoz
75 gramm fehér csoki
60 gramm vaj
3 egész tojás
60 gramm cukor
25 gramm liszt
25 gramm őrölt mandula
25 gramm keményítő
pici só
csapott teáskanál sütőpor

A krémhez
400 ml tejszín
250 gramm mascarpone
100 gramm cukor
100 gramm étcsoki
1 evőkanál keserű kakaópor
10 gramm zselatin (1 evőkanál)
50 gramm víz
1 tonkabab

 A tésztával kezdjük, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A  tojások fehérjét egy pici sóval verjük kemény habbá, a cukrot keverjük el a tojás sárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítőt, mandulát és sütőport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan. A sütőpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimarad tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a csokit és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik (én mikróban szoktam, gyakran kevergetve, de forrnia nem szabad). A mascarponét és a cukrot keverjük el, tegyük bele a kakaóport, a tonkababot, a felolvasztott csokit és a feloldott zselatint. Végül a tejszínhabbal óvatosan keverjük el az egészet.
Ha 24cm-es formát használtunk, egy magasabb tortagyűrűvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet (a 26 cm-es esetében nem lesz sok a krém, elég a forma magassága), majd egy kanál hátlapjával egyengessük el.  Hűtsük egy éjjel! Tetejét reszelt fehér csokival díszítsük.
Piskótarecept eredeti verziója innen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése