2013. július 21., vasárnap

Trikolor pohár- málna, fehércsoki és sós karamell

Na ez a desszert úgy született, hogy tesóm mesélte, hogy ilyen habot evett valahol. Nagyon megtetszett a gondolat, tudtam is, hogy hétvégén meg kell csinálnom. Egy könnyű, tejszínes-habos pohárdesszertre gondoltam, és szerintem sikerült is, amit elképzeltem. Mindenkinek nagyon ízlett, összhatásában is jó lehet. Sajnos én még mindig nem eszem ilyesmit :-(. Mindegy is, a lényeg, hogy ez így sikeres munka volt, és már van is ötletem, hogy másfajta állagúra hogyan fogom megcsinálni. Hátha jönnek vendégek még a málnaszezonban...
 Hozzávalók:
A málnahabhoz:
300 gramm málna
50 gramm cukor
300 ml tejszín

A fehércsokis habhoz
200 gramm fehér csoki
300 ml tejszín
(ha szükséges, 1 teáskanál zselatin)

A sós karamell habhoz
100 gramm barna cukor
1 kávéskanál só
400 ml tejszín
1 teáskanál zselatin

A málnát szűrőn átpasszíroztam, a cukorral együtt feltettem főni és 5-10 perc alatt lekvár jellegűre sűrítettem. A cukor mennyisége a málna édességtől és ízlésünktől függően nőhet. Mikor kihűlt, felvertem a tejszínt és beleöntöttem a szószt, majd poharak aljára tettem.
A fehér csokit megolvasztottam. Ehhez kb. 1 dl tejszínt felforraltam mikróban, majd beletördeltem a csokit és pár perc múlva elkevertem. (Én csak 1 tábla csokit tettem bele, de nem lett elég intenzív az íze, ezért növelt adagot írtam ide.) Amikor kihűlt, a felvert tejszínhabbal összeforgattam. Mivel 1 tábla csokival folyékony volt, egy teáskanál zselatint feloldottam kis vízben, megmelegítettem, majd a krémhez kevertem és a málnahabra rétegeztem.
A sós karamellhez a cukrot egy zománcozott fazékba tettem, a legkisebb lángon kavargatás nélkül felolvasztottam, majd beletettem a sót és ráöntöttem 2 dl tejszínt. Ekkor összeugrik és sistereg, de türelmesen kell várni, és szépen fel fog olvadni, ekkor már lehet kavargatni. Mikor kihűlt, belekevertem a felvert tejszínhabot és a feloldott zselatint. Mikor a fehércsokis réteg megkötött kissé, rákanalaztam a habot óvatosan és hűtöttem felhasználásig.

A málnás részben nincs zselatin, és a módosított adagokban (ahogyan feltettem) sem lesz rá feltétlenül szükség. Ha a krémet folyékonynak ítéljük, tegyünk hozzá, ha jó állagú, elmaradhat. Ha zselatinozunk, akkor viszont a megkötésig ne öntsünk rá újabb krémet, mert elkeverednek és nem lesz réteges.
A fehér csokis 2 táblával lehet, hogy túl édes lesz, ezért 1 tábla csokival és zselatinnal is lehet csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése