2013. április 10., szerda

Negyedórás túrótorta

Ez a süti még elég régen készült, de az ünnepelt nagyon örült neki. Egyébként minden túrótortát ennek a receptje alapján készítek. Ami változik, az az alapja. Vagy piskóta, vagy keksz. Attól függ, mennyi időm van.
Keksz alappal 15 perc alatt kész.
És még valami extraság: a túrós palacsintámba ugyanezt a krémet rakom zselatin nélkül. Nem tudok eleget csinálni :-)







Hozzávalók:

A piskótához
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

Keksz alapú tortához

20 dkg zabkeksz
10 dkg vaj


A krémhez

0,5 kg túró
4 dl tejszín
7-10 dkg cukor
1 vaníliarúd magjai, vagy 2 cs vaníliás cukor
2 tk zselatin
opcionális: 1 lime vagy citrom reszelt héja
 1/4 kg gyümölcs (eper, őszibarack, málna, stb.)

Piskóta: 
Ezt mindenki tud sütni, de a cukrász iskolában egy biztosabb módszert tanultunk. A tojások fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk, végül a lisztet óvatos mozdulatokkal belekeverjük. Kapcsos tortaformába öntjük, amelyet előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. Ez a mennyiség 26 cm-es formához elég, 24-es hez 3 tojás is elegendő. 160 fokos előmelegített sütőben sütjük, 15 perc kell neki minimum, addig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, utána beszúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy jó-e. Ha nem ragad rá semmi, kivesszük. Ha nem jó, tovább sütjük. (Egy sok tojásból készülő, vastag piskóta akár 45 percig is sülhet.) Kiborítjuk és kihűtjük.

 Kekszes alap:




A zabkekszet apróra törjük, és az olvasztott vajjal elkeverjük, majd egy kapcsos tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük.
Krém:
A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 2 ek vízben feloldjuk, és mikróban pár pillanat alatt felolvasztjuk.
A túrót botmixerrel, vagy késes aprítóban jól áttörjük, majd kikeverjük a cukorral és a vaníliával, a lime reszelt héját is hozzáadjuk, végül alaposan elkeverjük az olvadt zselatinnal. A habbá vert tejszínt óvatosan hozzáforgatjuk.

A krém felét a torta alapjára (tehát piskóta, vagy keksz) öntjük, rátesszük a gyümölcsöket, és beborítjuk a túrókrém másik felével.

Ha szeretnénk, kirakhajtuk gyümölccsel és ráönthetünk egy adag tortazselét, de én ezt csak kifejezett kérésre csinálom, mert nem szeretem.

3-4 óra hűtést követően szeletelhető.




Ez az alsó kép egy hétvégi, keksz alapú tortáról készült.





2 megjegyzés: