2013. április 9., kedd

Zserbó és paleo zserbó

Egyszer cukrász is akartam lenni. El is kezdtem az iskolát, ami gyönyörűen csődbe is ment, pont a tortadíszítés előtt. Pedig akkor az volt a mániám. De néhány dolgot atombiztosan megtanultam (mert minden gyakorlaton azt csináltuk :-D ). Ilyen a blundel tészta, de most inkább egy régi kedvencre, a zserbóra koncentrálok. Ez egy nagyon jól kezelhető tészta, mindig sikerül, és a pozsonyi kifli és a bejgli is készíthető belőle, biztosan sikerül.





Hozzávalók:

A tésztához:
500 gramm liszt
250 gramm vaj/margarin
50 gramm cukor
10 gramm élesztő
100 gramm tej (ez kb. 1 dl, de egyszerűbb ezt is mérni, ha már mérünk mindent)
2 tojás sárgája (én egy egész tojással csinálom és működik)
opcionális:
reszelt  citromhéj, vanília

A töltelékhez:
250 gramm dió (darált)
250 gramm porcukor (ettől lehet kevesebb is, ízlés szerint)
300 gramm baracklekvár
50 ml rum

A tetejére:
200 gramm étcsoki
VAGY
100 gramm étcsoki
100 ml tejszín


 A lisztet a hideg vajjal késes aprítóban szétdarabolom (vagy kézzel elmorzsolom), majd a többi hozzávalókkal rugalmas tésztát gyúrok belőle (kevés gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom a margarint, az könnyebben kezelhető, jobban viseli a hőmérséklet változását). Az élesztőt nem kell feloldani, azt is csak bele kell morzsolni a többi hozzávaló közé.
Ha kész a tészta, akkor 3 felé osztjuk (én lemérem, azért, hogy egyenletesen vastag tészta legyen), gombóccá formáljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük (nem így van hivatalosan, de így nem fog lapokra válni a tészta, az íze ugyanaz).

A tészta első lapját kinyújtjuk, sütőpapírral borított tepsibe tesszük és megkenjük a töltelék felével, majd ismételjük, amíg kész nincs.
A tetejét alaposan megszurkáljuk és fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten. 
Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.

Ha kész és már nem forró, egy deszkát teszünk a tepsi tetejére és gyors mozdulattal megfordítjuk, így a sima felülete lesz a teteje, amit szebb bevonni. A csokit felolvasztjuk és bevonjuk vele.
Ha a tejszínes megoldás a szimpatikus, akkor a tejszínt felforrósítjuk, beletesszük a kockára tördelt csokit, pár percig várunk, majd alaposan elkeverjük és ezzel vonjuk be. Hideg helyen tárolva megvárjuk, míg a csoki megszárad, majd forró vízbe mártott késsel felvágjuk.



PALEO ZSERBÓ

Erről sajnos elfelejtettem képet csinálni. Nagyon gyors és egyszerű süti, nem fogyókúrához való, de sokáig eláll, és aki kóstolta, annak ízlett nagyon. Kezdőknek is ajánlom!

Hozzávalók:
200 gramm aszalt sárgabarack
50 gramm mazsola
100 gramm kókuszreszelék
400 gramm darált dió
4 evőkanál méz 
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

200 gramm étcsoki

A barackot, a mazsolát és a kókuszreszeléket aprítógépbe tesszük, és addig járatjuk a gépet, amíg egynemű lesz a massza. Egy nagyobb tálba öntjük a gyümölcsös keveréket, hozzáadjuk a diót, a mézet és a lekvárt, majd összegyúrjuk és egy tepsibe tesszük (mérete attól függ, hogy milyen vastag sütit akarunk), majd jó erősen lenyomkodjuk.
A csokit felolvasztjuk és a sütire öntjük. Hideg helyen tárolva megvárjuk, míg a csoki megszárad, majd forró vízbe mártott késsel felvágjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése