2013. április 17., szerda

A tavasz rizottója

Éjjelenként, mikor a haspók éppen az aktuális századik vacsoráját, vagy reggelijét (?) fogyasztja, többféle lehetőség van előttem. Vagy átadom magam az oxitocion áldásos hatásainak és visszakábulok a csöppséggel együtt, ami azzal a következménnyel jár, hogy összeakad a lábam, és mire kiegyenesítem, túl nagy lendülettel landol az ágyában, pont feléred és nagyon csúnyákat gondolok, hogy kezdhetem előről, pedig aludni szeretnék. A másik opció, hogy ellenállok, megpróbálok éber maradni és a sötétben bambulás közben az élet dolgain merengek. Pl. a következő vacsorán. Így jött ez a rizottó is tegnap éjjel.


Hozzávalók:
egy csomag zöldhagyma (most lilahagyma kezdemény)
3 szál szárzeller
4 gerezd fokhagyma
200 gramm rizottó rizs 
2 marék fagyasztott vagy friss zöldborsó
1 liter zöldségleves leves (vagy kockából főzött alaplé)
fél csokor medvehagyma
só, bors
50 gramm vaj
reszelt parmezán
opcionális: fél dl száraz fehérbor

A zöld részével együtt felkarikázott zöldhagymát, a fokhagymát és az apróra vágott szárzellert olajon 5-10 percig puhítom, majd felveszem a lángot, rádobom a rizst és alaposan körbepirítom. Most egy fél dl száraz fehérbort kellene ráönteni, de ezért nem akartam felbontani egyet, így most kimaradt, de jót tesz az ízének. Felöntöm kb. 2 dl alaplével és visszaveszem a lángot takarékra, majd hozzáadom a zöldborsót is. 
Innentől aktívan kell figyelni és szorgalmasan kavargatni. Ha elfőtt a leve, mindig egy merőkanállal pótolom, egészen addig, amíg puha és szottyos nem lesz a rizs. Fontos, hogy ne legyen száraz, ezért a végén se főzzük el teljesen a levét.
Ha elég puha, elzárom a gázt, belekeverem a vajat és a szép apróra vágott medvehagymát, majd forrón, parmezánnal meghintve tálalom. Bagett, zöldsaláta nagyon jól illik hozzá, én most csak magában élveztem az ízeit.






Fontos, hogy ehhez mindig rizottó rizst válasszuk, pl. Arboriot vagy Carnarolit, ha nem találunk ilyet, akkor kerek szemű faját vegyünk feltétlen, mert ennek magas a keményítő tartalma, ettől lesz jó az állaga. A hosszú szemű rizs alkalmatlan erre a célra. Jó hír, hogy a tejberizshez is ugyanez kell, úgyhogy érdemes mindig tartani otthon.

3 megjegyzés:

  1. utálom a rizst,de ezt megenném.tuti jó volt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerült, a kép is nagyon szép lett.

    Nekem külön tetszik a bevezető. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi! De a legjobb tényleg a rizottó benne!

    VálaszTörlés