2013. május 28., kedd

Szülinapi torta

Most ünnepeltük a Férj szülinapját. Szerettem volna valami különleges vacsorával meglepni a hétköznap ellenére is, ezért egy saját tortát álmodtam meg neki és kedvencét, halat kapott előtte. (És egy kis otthoni legeslegjobb tyúklevest :-) ) Szóval megint csak éjjel találtam ki a tortát, szokásos agyalós időben, az éjszakai etetős műszakban. Sok dolognak nem kellett megfelelnem, csak piskótát és epret ne tartalmazzon...azért ezek nem nagy elvárások, sikerült eleget tennem. Bár eredetileg vaníliás körtehab készült  a tetejére, mert szerintem az menne hozzá (és én jobban szeretem), a zselatinfix tönkretette (igen, én bénáztam, de ilyen nem szokott történni), győzött a vörösáfonya. Milyen jó, hogy így történt!


Hozzávalók:

az alaphoz
egy csomag natúr zabfalatok
100 gramm vaj
80 gramm étcsoki

a frangipane-hoz
85 gramm darált mandula (héj nélkül)
85 gramm porcukor
70 gramm vaj
1 egész tojás
100 gramm tejszín
5 gramm keményítő

a ganache-hoz
120 gramm étcsoki
100 gramm tejszín

az áfonyahabhoz
1 marék vörösáfonya
cukor ízlés szerint
1 teáskanál zselatin
200 gramm tejszín

A zabkekszet késes aprítóban porrá őröljük, majd a mikróban megolvasztott csokis vajjal elkeverjük, és egy 24 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk egyenletesen. A forma alját szorosan tekerjük körbe 3-4 réteg alufóliával, mert a vaj szeret közben alul csepegni. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük, majd vegyük ki 10 perc pihenőre.
Közben a frangipane-t készítsük el, a lágy vajat habosítsuk ki a cukorral és a tojással, adjuk hozzá a keményítőt és a vaníliát, majd a tejszínnel krémesítsük. Szépen simítsuk el a kekszalapon és tegyük vissza a sütőbe, kb. 20 perc kell neki, de idő helyett azt figyeljük, hogy amikor aranybarna a teteje, akkor már biztosan jó.
Amikor kivettük, készítsük el a ganache-t, egyszerűen mikróban forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokit, hagyjuk állni pár percig, majd keverjük simára és szépen kenjük el a még meleg torta tetején. (Ha itt megállnánk és nem akarunk gyümölcsös tetőt, akkor a ganache-t ízesíthetjük is, némi tonkababbal például. Viszont én ajánlom a gyümölcsös tetőt, egészen más jelleget ad a tortának, jól áll a kissé savanykásabb íz a tömörebb alapnak.) A sütit hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe pár órára. (Ha nem sietünk, akkor kihűlés után jöhet rá a gyümölcs és úgy a hűtőbe, de a zselatinos alap fele annyi idő alatt szilárdul meg, ha eleve hideg felületre kerül.)
A gyümölcshabhoz a választott gyümölcsöt némi cukorral és ha illik hozzá, vaníliamagokkal tegyük egy nyeles edénybe, és főzzünk belőle sűrű szószt, majd magos gyümölcs esetén passzírozzuk át egy szitán, nem magosnál botmixerrel pürésítsük. Hagyjuk hűlni kicsit. A tejszínt verjük kemény habbá, majd a zselatint oldjuk fel 1-2 evőkanál vízben, melegítsük olvadásig, majd keverjük a gyümölcspürébe, végül adjuk hozzá óvatosan a tejszínhabot. Öntsük a tortánkra, majd egy evőkanál hátlapjával simítsuk el. Mivel vékony a gyümölcsréteg, hamar kifagy. Már kész is!


2 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig a szülinapost!
    Ilyen kívánatos tortának én is nagyon tudnék örülni!

    VálaszTörlés