2013. május 17., péntek

Tönkölyisztes amerikai palacsinta, vaníliás-mézes rebarbaraszósszal

Mikor pár éve divatba jött újra a rebarbara, alig lehetett beszerezni, ma már a Lidl is tartja, követve a vásárlói igényeket. Megjött a kedvem hozzá vásárolgatás közben, egy egyszerű, de nagyon finom szósz készült belőle, az amerikai palacsinta adta magát hozzá, tönkölyliszttel készítve. Nem csak egészséges, de hasonlóan a zabliszthez, nagyon finom is, és egy plusz ízt ad a tésztának. Együtt is elég jók.


Hozzávalók:

a szószhoz:
2 szál rebarbara
2-3 evőkanál méz
1 rúd vanília 
0,5 dl víz


a palacsintához:
200 gramm tönkölyliszt
1 tojás
2 evőkanál barnacukor
50 gramm vaj
1 teáskanál sütőpor
400 gramm tej

A tésztához a  vajat megolvasztom, majd a cukorral, tojással és sütőporral elkeverem, hozzáadom a tejet, végül a lisztet is, és picit pihentetem a hűtőben.
A rebarbara héját lehúzom; egy késsel megvágom a végét és egyszerűen meg kell rántani, le is jön az egész, majd vékonyra vágom. Egy serpenyőbe teszem, leöntöm a mézzel, vízzel és melléteszem az egyszerűen félbevágott vaníliarudat. Puhára párolom, kidobom belőle a vaníliát és botmixerrel pürésítem, majd ha szükséges, még sűrűbbre beforralom. Ha savanyú, lehet még ízesíteni kis mézzel.
Egy serpenyőt felmelegítek (az én titánbevonatú palacsintasütőm nem igényel olajat és a teflon sem), majd kis adagokban hozzáadom a palacsintatésztát és mindkét oldalát barnára sütöm.
(Palacsinta arányai: Nők Lapja Konyha 2013. május, 32. oldal)



2 megjegyzés: