2013. április 23., kedd

Mascarpones-csokis túrótorta

Nagyon kedves vendégeket vártunk a hétvégére. És elég ravasz is voltam. Utálom minden áldott nap kitalálni, hogy mit főzzek. Erre a kérdésre nem hiszem, hogy létezik a mindegy!-en kívül válasz. Viszont ha az ember a Vendégnek előre felteszi A kérdést úgy, hogy "na és mi a kedvenc sütid?", na arra jó eséllyel lesz felelet. Most annyit kaptam, hogy minden túrós jöhet. Mivel múlt héten túró rudi torta volt, kénytelen voltam ennél többet járatni az agyam. Idétlen mindig magamat dicsérni, de ez a torta is bekerült az örök kedvencek közé.
A vendégek pedig kaptak mellé még medvehagymás füstölt sajtos túrós pogácsát is, sajtos rúd formájában (nem volt kedvem pogácsát szaggatni). Így is elfogyott.


Hozzávalók:
A keksz alaphoz (26 cm-es formába)
200 gramm zabkeksz (most Hobbits)
100 gramm vaj
100 gramm étcsoki



A krémhez

500 gramm túró (Milkland krémes)
200 gramm tejszín
250 gramm mascarpone
7-10 dkg cukor
1 vaníliarúd magjai
2 tk zselatin
1 citrom reszelt héja
500 gramm eper
+ a tetejére díszítésnek150 gramm eper és 50 gramm étcsoki


A zabkekszet apróra törjük. A vajat és az összetördelt csokit egy tálba tesszük, mikróban többször megkeverve felolvasztjuk. A csokis vajat és a kekszet elkeverjük, majd egy kapcsos tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 2 ek vízben feloldjuk, és mikróban pár pillanat alatt felolvasztjuk.
A túrót botmixerrel, vagy késes aprítóban jól áttörjük, majd kikeverjük a mascarponéval, a cukorral és a vaníliával, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, végül alaposan elkeverjük az olvadt zselatinnal. A habbá vert tejszínt óvatosan hozzáforgatjuk.
A krém felét a torta alapjára öntjük, rátesszük a gyümölcsöket, és beborítjuk a túrókrém másik felével.
A tetejére csokival bevont eper került. Ehhez kb. 150 gramm mini epret használtam. 50 gramm csokit felolvasztottam egy kis tálkában, majd a megmosott és megszárítgatott (fontos, különben lefolyik a csoki) epreket kettévágtam, majd félig a csokiba mártottam és egy tányérra tettem. Bekerült a hűtőbe dermedésig, majd éles késsel választottam le és díszítettem vele a sütit.
3-4 óra hűtést követően szeletelhető, de másnapra az igazi.



2 megjegyzés:

  1. óóóóóó ez Áronnak nagyon bejönne:)

    VálaszTörlés
  2. 1. Már elfogyott :-)
    2. csináld meg, alig meló!
    3. sajnos nekem is bejött, örökre dagi maradok :-(

    VálaszTörlés