Ez a süti még elég régen készült, de az ünnepelt nagyon örült neki. Egyébként minden túrótortát ennek a receptje alapján készítek. Ami változik, az az alapja. Vagy piskóta, vagy keksz. Attól függ, mennyi időm van.
Keksz alappal 15 perc alatt kész.
És még valami extraság: a túrós palacsintámba ugyanezt a krémet rakom zselatin nélkül. Nem tudok eleget csinálni :-)
Hozzávalók:
A piskótához
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Keksz alapú tortához
20 dkg zabkeksz
10 dkg vaj
A krémhez
0,5 kg túró
4 dl tejszín
7-10 dkg cukor
1 vaníliarúd magjai, vagy 2 cs vaníliás cukor
2 tk zselatin
opcionális: 1 lime vagy citrom reszelt héja
1/4 kg gyümölcs (eper, őszibarack, málna, stb.)
Piskóta:
Ezt mindenki tud sütni, de a cukrász iskolában egy biztosabb módszert tanultunk. A tojások fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk, végül a lisztet óvatos mozdulatokkal belekeverjük. Kapcsos tortaformába öntjük, amelyet előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. Ez a mennyiség 26 cm-es formához elég, 24-es hez 3 tojás is elegendő. 160 fokos előmelegített sütőben sütjük, 15 perc kell neki minimum, addig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, utána beszúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy jó-e. Ha nem ragad rá semmi, kivesszük. Ha nem jó, tovább sütjük. (Egy sok tojásból készülő, vastag piskóta akár 45 percig is sülhet.) Kiborítjuk és kihűtjük.
Kekszes alap:
A zabkekszet apróra törjük, és az olvasztott vajjal elkeverjük, majd egy kapcsos tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük.
Krém:
A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 2 ek vízben feloldjuk, és mikróban pár pillanat alatt felolvasztjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 2 ek vízben feloldjuk, és mikróban pár pillanat alatt felolvasztjuk.
A túrót botmixerrel, vagy késes aprítóban jól áttörjük, majd kikeverjük a cukorral és a vaníliával, a lime reszelt héját
is hozzáadjuk, végül alaposan elkeverjük az olvadt zselatinnal. A habbá
vert tejszínt óvatosan hozzáforgatjuk.
A krém felét a torta alapjára (tehát piskóta, vagy keksz) öntjük, rátesszük a gyümölcsöket, és beborítjuk a túrókrém másik felével.
Ha szeretnénk, kirakhajtuk gyümölccsel és ráönthetünk egy adag tortazselét, de én ezt csak kifejezett kérésre csinálom, mert nem szeretem.
Ez az alsó kép egy hétvégi, keksz alapú tortáról készült.
Jóóó kép. :)))
VálaszTörlésHaha:-)
VálaszTörlés