2013. március 22., péntek

Aranygaluska vaníliasodóval

Amikor nincs kedvem nagy főzéseket rendezni, és van itthon valami tartalmas leves, akkor jó egy kis kelt tésztával megúszni a vacsorát. A sütés olyan kis kikapcsolódás, vagy szórakozás- féle dolog. És mindig lehet valamit újítani benne. Nálam ez most a fahéj volt.



Hozzávalók:

50 dkg liszt 
10 dkg cukor
2 egész tojás
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
fél élesztő

A szóráshoz:

15 dkg aprított dió
2 teáskanál fahéj
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj

A tészta hozzávalóit a vaj kivételével összekeverem, és a robotgép spiráljával addig dagasztom, míg elválik az edény falától, majd a vajat is belekeverem és szépen kidolgozom, duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán átgyúrom és két egyenlő részre osztom. Kinyújtom az első adagot, majd pogácsaszaggatóval kis félholdakat vágok ki belőle, és egy kivajazott tepsi aljára helyezem. Meglocsolom vajjal és rászórom a cukros- fahéjas dió felét. Majd megismétlem még egyszer.
20 perc pihentetés utána 180 fokos sütőben megsütöm, ha pirulni kezd, alufóliát teszek rá, hogy ne égjen meg. Kell neki 30-40 perc is. 
Ehhez a tepsihez fél adag tésztát használtam.

Vaníliasodó

2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
1 lapos evőkanál liszt
3,5 dl tej
fél rúd vanília

A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd sűrűsödésig főzöm alacsony lángon. Ugyanannyi energia, mint egy bolti puding, de összehasonlíthatatlanul jobb.


2 megjegyzés: