2013. március 28., csütörtök

macaron

Menőség mostanában ilyet csinálni. Könnyű, vagy nehéz? Attól függ. Kis kézügyesség nem árt hozzá, de engem egy hatlapos kinyújtása jobban megvisel (nem is kezdek neki, pedig a kedvencem). Most majdnem kidobtam a tojásfehérjét, de meggondoltam magam, hogy kedvezzek annak, aki legutóbb ilyet kért tőlem. De még várnia kell 1-2 napot. Mert ha türelmetlen, telerakom lekvárral :-)




Hozzávalók:

125 gramm őrölt mandula
250 gramm porcukor
125 gramm tojás fehérje (közepes tojásból 4 db)
80 gramm kristálycukor
pár csepp citromlé (opcionális)


A tojásfehérjét szokás felhasználás előtt pihentetni. Én csináltam már úgy is, nélküle is. Ha pl. gyűjtjük, mert egyszerre nem marad meg csak kevesebb, pihen. Ha hirtelen ránk törne a macaron-ehetnék, akkor neki lehet anélkül is esni. Hűtőben tároljuk azért.

A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habot készítünk belőle, pár csepp citromlével.

Utána óvatosan belekeverjük a mandulával összeszitált porcukrot, és addig keverjük, míg folyós nem lesz a massza (ez nem olyan gyorsan történik meg).

Sütőpapírral bevonjuk a tepsit, amin sütni akarunk. A masszát habzsákba töltjük és lehetőleg egyforma köröket nyomunk a papírra. (Ez egyre jobban fog menni minden adag macaronnal.) A macaronokat most még sütés előtt pihentetni kell, legalább 3/4 órát, de több sem árt neki.

130-140 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sülnek meg. Ha barnul a tetejük, az már baj, előtte vegyük ki, míg hófehér. Ha teljesen kihűlt, csak akkor szedjük le a papírról, mert különben ottmarad a fele. És akkor minek vesződtünk vele.

A képen látható példány még nincs megöltve. A töltelék fantázia kérdése.

Tudományos megközelítés itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése