2014. március 9., vasárnap

Blogkóstoló 15. - Jeruzsálemi kalács Jucitól

A blogkóstoló soros fordulóját egész időben teljesítettem. Segítette a hozzáállásomat, hogy egy nagyon kedves, tudatos, tehetséges cukrásztanonc (=rokonlélek :-) ) blogját kaptam, aki ráadásul egy nagyon jó helyen lakik (szívemcsücskeváros), úgyhogy nem is húztam az időt. Igazi cukrászda a blogja, tele  nagyon szuper édességekkel és néha nem édesekkel. Most aztán komolyan nehéz volt választanom, mert jobbnál-jobb ötletek vannak minden oldalon. Végül most egy kelt tésztánál maradtam, de nem ez az egyetlen, amit innen sütök.
És hogy végképp emlékezetes legyen ez a süti, másfél éves nagyfiam második mondata is hozzá kapcsolódik, "mama hott kálács" (igen, ezt azután mondta, hogy teli szájjal tömte magába, szóval nem várattam meg).
Itt a recept, kissé átvariálva, de ezzel szerintem Juci is egyetért :-)
Ja!! És sok sikert az álmaid valóra váltásához!!!




Hozzávalók
 A tésztához:
550 gramm liszt
100 gramm nádcukor
25 gramm élesztő
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
120 gramm tej
150 gramm puha vaj
  A töltelékhez:
150 gramm olvasztott étcsokoládé
120 gramm olvasztott vaj
50 gramm porcukor
30 gramm keserű kakaópor
1 teáskanál só
100 gramm mandula


 
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd duplájára kelesztettem. Az étcsokoládét a vajjal mikróban összeolvasztottam, majd belekevertem a többi hozzávalót .
A tésztát nyújtódeszkára raktam, két egyforma részre osztottam és téglalap alakúra nyújtottam, majd a csokis krémet a kinyújtott tésztánkra kentem, feltekertem, mint a bejglit és a két részt összesodortam, majd a tetején éles késsel kis vágást ejtettem, hogy mutatósabb legyen. Kuglóf formába tekertem, majd egy órát kelesztettem.
190 fokos sütőben megsütöttem, mivel nagyon barnult, félidőben alufóliával lefedtem.


6 megjegyzés:

  1. Persze, hogy egyetértek. Egy kelt tésztás profival csak nem állok le vitázni. :)) Nagyon szép lett, tetszik a kuglóf forma is. :) A kisfiad pedig egy tünemény lehet! :))))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! De a lényeg, hogy milyen fincsi :-) el is dugtam gyorsan, nem lehet abbahagyni! Igen, nekem az, mert elfogult vagyok :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, engem meggyőztél! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, imádom a csokis kalácsokat :)

    VálaszTörlés