2015. december 10., csütörtök

Toffifee torta

Ez a süti 70 éves szülinapi ajándékba készült. Sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen legyen, hiszen annyi segítséget kaptam csak, hogy az ünnepelt kedvence a toffifee csoki. Végül a grillázs- csokinganache verziónál maradtam, és miután ajándék lévén nem kóstoltam, a kislányom és a keresztlányom közös egy éves szülinapjára magunknak is megsütöttem. Egészen jófajta darab, de lehetne turbózni egy kis mascarpone krémmel. Legközelebb :-)





Hozzávalók
a piskótához:
6 nagy tojás
150 gramm cukor
60 gramm liszt
45 gramm étkezési keményítő
30 gramm keserű kakaópor
pici só
a csokiganache-hoz:
100 gramm étcsoki
50 gramm tejcsoki
100 ml tejszín
a grillázshoz:
100 gramm nádcukor
75 gramm habtejszín
50 gramm vaj
75 gramm pirított, összetört törökmogyoró
1 kávéskanál só






A piskótát hagyományos módon elkészítjük, vagyis a tojás fehérjét pici sóval habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd a tojás sárgáját és végül a keményítős, lisztes kakaóport. A kész masszát két részletben, 18 cm-es formában sütjük ki 165 fokos sütőben (tűpróba!), rácson hűtjük és kétfelé vágjuk.
A karamelles réteghez a cukrot megolvasztottam, majd beleöntöttem a tejszínt, és mikor a sistergés alábbhagyott, ment bele a vaj és a só. Gyakran kevergettem, míg minden meg nem olvadt újra, és mikor picit hűlt, belekevertem a mogyorót és a kihűlt tortalapokra öntöttem, és elkentem (három lapra kell kenni, a tetejére értelemszerűen nem).
A csokis részhez a hozzávalókat összeolvasztottam, és mikor egynemű lett, a karamelles rétegre öntöttem, majd egymásra tettem a lapokat és a hűtőbe tettem.
Pár óra múlva díszítettem, negyed kiló mascarponét, egy dl felvert tejszínt és két evőkanál karamellkrémet (most lidl, de ez a karamell öntet pont tökéletes hozzá) összekevertem és a torta szélére kentem.

Piskóta receptért örök hála Katucinak!


1 megjegyzés: