Egyszerű olasz zöldségleves, mindig az idénynek megfelelő zöldségekből kell elkészíteni, minél többféléből, annál jobb. Ez most egy tél végi verzió.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
egy darab póréhagymaszár
3 gerezd fokhagyma
kis darab zeller
2 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
1 darab karalábé
negyed fej kelkáposzta
1 konzerv hámozott darabolt paradicsom
friss bazsalikom
zöldpetrezselyem
zellerzöld
egy marék maradék tészta
só, bors
reszelt parmezán
Az eleje minden ilyen jellegű olasz ételnek a sofrito elkészítésével kezdődik. A hagymákat apróra vágom és olívaolajon jó sokáig, alacsony lángon párolom, majd ehhez jön a zeller (zellerszár eredetileg) és a répa. Mikor ez már jó puha (20 perc is lehet), akkor a kelkáposzta kivételével jöhetnek bele a megközelítőleg azonos méretűre vágott zöldségek, majd a paradicsomkonzerv a levével együtt.
Ekkor hozzáadom a csokorba kötött zöldfűszereket is, sózom, borsozom és fedő alatt 2-3 órát, alacsony lángon főzöm. A végén beledobom a tésztát, azzal is főzöm pár percekig, majd a nem szimpatikus zöldeket (pl. zöldfűszercsokor) eltávolítom.
Reszelt sajttal a tetején tálalom.
Kicsit gázosan néz ki, de nagyon finom, még az olyan zöldségutálóknak is, mint én.
Ezt már kóstoltam limon-módra, és bizton állíthatom, hogy tökéletes.
VálaszTörlésHehe :-)
VálaszTörlés