2013. március 19., kedd

Medvehagymás, füstölt sajtos túrós pogácsa

Ma József napja van. Ebből az alkalomból készült tegnap ez a könnyű tavaszi pogácsa a szakadó hóesésben. Bentről mondjuk nem zavart. Egyszerű süti, mint egy faék.





Hozzávalók:

fél kiló liszt
fél kiló vaj (hideg)
fél kiló túró
1 egész tojás
20 gramm só
30 gramm élesztő

medvehagyma
füstölt sajt
nem füstölt sajt

kenéshez felvert egész tojás

Az első 6 hozzávalót összegyúrjuk, betesszük a tésztát a hűtőbe és megyünk dolgunkra. (A vaj és liszt egyneműsítésének legegyszerűbb módja késes aprítóba pakolással történik.)
Ha eleget pihent (egy óra legyen), kinyújtjuk szép vékonyra, lekenjük tojással és megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Majd képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, a bal szélét középre hajtjuk, a jobb szélét pedig rá az immáron dupla rétegűvé vált alapra. Így harmadára csökken a mérete. Megint pihentetjük a deszkán.
Újra kinyújtjuk, lekenjük, most füstölt sajtot reszelünk rá, és megint hajtogatjuk.
Újabb pihentetést követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kis méretűre daraboljuk, sütőpapíros tepsire tesszük.
Ha kész, lekenjük tojással, sajtot teszünk rá, és 15 percig pihentetjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.



2 megjegyzés: