Az egyik régi munkahelyemen volt egy kedvenc ételem, svájci grízgombócnak hívták. Kb. 130.- Ft volt egy adag. Nem azért, mert ez a 80-as években volt, hanem mert a konyhát üzemeltető vállalkozás igen jó feltételekkel bérelte a helyiséget, azért, hogy olcsón adja az ebédet. Ezerszer próbáltam reprodukálni, egyszerűen nem ment, pedig általában bele szoktam találni. Mindegy is, tavaly Illéskrisznél megleltem A receptet. Azóta jó gyakran csinálom.
Hozzávalók:
3 dl tej
6 dkg búzadara
1 tojás sárgája
3 csapott evőkanál cukor
csipet só
1 evőkanál vaj
prézli
vaj
A tojás sárgáját a grízzel, a cukorral és a tej kb. harmadával csomómentesre keverem, hozzáadom a többi hozzávalót és sűrűre főzöm. Hagyom langyosra hűlni.
Közben a vajon megpirítom a prézlit, azt is kihűtöm.
A langyos grízből két kanál segítségével galuska formákat szaggatok és a prézliben megforgatom. Lehet gombóckákat is csinálni nedves kézzel, de az nem annyira higiénikus.
Ez annyira kis adag egyébként, hogy rögtön duplázni kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése