2015. március 23., hétfő

Csokitorta karamellás mogyoróval

Nem akarok szexista lenni, de ez egy igazi női süti, bizony ám! Nem ismerek férfit, aki ezt a tortát akkora rajongással tudná tolni, mint mi. Nem azért, megeszik, még az utolsó falatot is, persze suttyomban, de azt az elmélyült élvezetet amit ez okoz, csak mi nők érthetjük meg.
Nagyon drága, nagyon tömény, de ez egy igazai must have kategóriájú példány. A Desszert magazin legújabb számából, saját magunkra formálva (mi az hogy sós mogyoró ebbe...meg háztartási keksz).

 Hozzávalók:
Az alaphoz (24 cm-es tortaformához, de 26-oshoz is jó)
100 gramm vaj
100 gramm tej
100 gramm nádcukor
150 gramm vajas keksz darálva
2 evőkanál kakaópor

A karamellhez:
250 gramm nádcukor
150 gramm habtejszín
100 gramm vaj
150 gramm pirított, összetört törökmagyoró
1 kávéskanál só

A csokihoz:
300 gramm étcsoki
100 gramm tejcsoki/fehércsoki
60 gramm vaj
100 gramm habtejszín

A tetejére:
50 gramm pirított mogyoró


A mogyorót héjastól serpenyőbe tettem, jól megpirítottam, ledörzsöltem a héját és durvára törtem.
Az alaphoz a keksz kivételével minden hozzávalót összeolvasztottam gázon, majd a darált kekszet is belekevertem és sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam, majd hűtőbe tettem.
A karamelles réteghez a cukrot megolvasztottam, majd beleöntöttem a tejszínt, és mikor a sistergés alábbhagyott, ment bele a vaj és a só. Gyakran kevergettem, míg minden meg nem olvadt újra, és mikor picit hűlt, belekevertem a mogyorót és a kihűlt kekszes lapra öntöttem, és újra betettem a hűtőbe.
A csokis részhez minden hozzávalót összeolvasztottam, és mikor egynemű lett, a kihűlt karamelles rétegre öntöttem, majd megszórtam a maradék mogyoróval. Pár óra múlva jó.

Brutálisan finom (és az egész több, mint 10000 kcal, szóval óvatosan). A mogyoró cserélhető dióra, mandulára, kinek mi tetszik.

2015. március 2., hétfő

Bukta

Na egy újabb süti ami az öregségem jele. Eddig utáltam a lekvárt, most meg kezdem egyre jobban szeretni a lekváros sütiket. Vagy csak tanulok a már nem is olyan kis fiamtól, aki kanállal tolja a házi cuccot? Lehet, mindenesetre ez a ribizlilekváros puha kelt tészta nagyon bejön nekem.
És a tányér csak poén, nekem nagyon tetszik, a gyerekkoromat juttatja eszembe.

 Hozzávalók:
600 gramm liszt (nálam fele BL 80-askenyérliszt)
300 gramm tej
csipet só
25 gramm élesztő
5 evőkanál cukor
80 gramm olvasztott vaj
2 egész tojás

Fél üveg házi lekvár


A lisztet tálba szórom. A tojásokat feltöröm, elkeverem és a lisztre öntöm úgy, hogy egy pici maradjon belőle, amivel a tetejét fogom lekenni. A többi hozzávalót is beleteszem a vaj kivételével, majd addig dagasztom, míg elválik az edény falától. Ekkor keverem hozzá a vajat is, majd duplájára kelesztem.
Ha megkelt, átgyúrom és még hagyom pihenni 5-10 percet, majd ujjnyinál kicsit vékonyabbra nyújtom. 8-10 cm-es négyzetekre vágom, majd mindegyik közepére teszek egy teáskanálnyi sűrű lekvárt. Feltekerem és egy tepsibe sorakoztatom. Nem lényeg, hogy pont egyformák legyenek, jó kis rusztikus példányok lesznek, mindenki a kedvére válogathat majd. Ha mind a tepsiben van (30x40 cm most), akkor fél órát még kelesztem, majd a félretett tojással lekenem és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sütöm meg. Ha korán barnul a teteje, tegyünk rá alufóliát.
Ha kisült, picit még a tepsiben hagyom, de nem sokáig, mert a sütőpapír nedvességét felszívja a tészta. Jó sok porcukorral kínálom, persze csak a retrofíling miatt :-).

A töltelék lekvárja lehetőleg sűrű legyen, és persze lehet túró is meg nutella is.